restwaarde auto berekenen
2 min. lezen

Restwaarde auto berekenen – De 3 beste manieren

Restwaarde auto berekenen? Om een goede inschatting te maken van de huidige waarde van jouw auto, is het belangrijk om de restwaarde (ook wel verkoopwaarde of marktwaarde genoemd) van jouw auto te berekenen. In dit blogbericht geven we je de 3 beste manieren om de restwaarde van jouw auto te berekenen.

Restwaarde auto berekenen op basis van afschrijving

Een veelgebruikte methode om de restwaarde van je auto te berekenen, is door de afschrijving van jouw auto per jaar van de cataloguswaarde af te halen. Op deze manier kom je uit op de huidige restwaarde van jouw auto. Maar wat is nou precies de afschrijving per jaar? Waar sommige auto’s meer dan de helft van de waarde verliezen in slechts 2 a 3 jaar, kan dit bij andere auto’s weer een stuk lager liggen. Omdat het lastig is om precies te weten hoeveel je auto elk jaar afschrijft, is er een tool ontwikkeld door Nibud. Hieronder is een rekenvoorbeeld te zien:

Bron: Nibud, 2020

Door de vaste en variabele kosten per maand of jaar te berekenen, en dit vervolgens af te trekken van de originele aankoopwaarde van de auto, kom je uit op de restwaarde van dit moment.

Berekenen via aftrekken percentage

Omdat de eerste methode nogal bewerkelijk is, is het ook een optie om simpelweg jaarlijks een bepaald percentage van de nieuwprijs af te trekken, om vervolgens tot de restwaarde te komen. Dit percentage wordt vaak gebaseerd op het merk en model van de auto, de populariteit van de auto en de kilometerstand. Deze methode is minder nauwkeurig dan de berekening via afschrijving, maar het kan echter wel snel inzicht geven in wat de waarde ongeveer kan zijn.

Restwaarde via DealKiezer berekenen

Restwaarde auto berekenen?  In de meeste gevallen wordt deze berekening gemaakt omdat men graag wil weten wat de auto waard is in verband met de verkoop van de auto. Ben je ook van plan jouw auto te verkopen en wil je graag inzicht in de huidige marktwaarde van jouw auto? Dan sla je twee vliegen in een klap door dit via DealKiezer te berekenen. DealKiezer is een online platform wat consumenten en RDW-erkende handelaren bij elkaar brengt. je kan eenvoudig jouw auto aan melden op ons platform (lees hier meer over onze werkwijze). Vervolgens zullen wij binnen ons netwerk van RDW-erkende handelaren zoveel mogelijk biedingen verzamelen. Op deze manier krijg je niet alleen een goed beeld van de huidige marktwaarde van de auto, maar kun je bij interesse jouw auto ook direct verkopen aan een van deze handelaren. Onze werkwijze is geheel transparant, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Benieuwd voor hoeveel je jouw auto kunt verkopen? Vul dan geheel vrijblijvend jouw kenteken in onderaan deze pagina.

Auto weg achtergrond

Dit biedt niemand anders

NL

Ik weet mijn kenteken niet