europees schadeformulier
2 min. lezen

Europees schadeformulier – download & aandachtspunten

Heb je een botsing gehad met jouw auto? Dan is het invullen van een Europees schadeformulier noodzakelijk voor je verzekeraar. In deze blog kan je het schadeformulier direct downloaden en geven we je een aantal belangrijke aandachtspunten mee, zodat jouw verzekeringsmaatschappij de aanvraag goed kan verwerken.

#1 Begin bij het begin

Vaak beginnen automobilisten met het invullen van de eigen naw-gegevens. Echter zijn de eerste paar vragen ook van groot belang. Begin daarom altijd met het invullen van de datum en plaats van het ongeval, plus de namen en adressen van getuigen en geef ook aan of er (licht) gewonden zijn en/of materiële schade. Het is ook mogelijk om van tevoren al een aantal standaardgegevens in te vullen, zoals je naam, adres en telefoonnummer, zodat het invullen na een botsing sneller gaat.

#2 Maak foto’s van het ongeval

Op het Europees schadeformulier wordt gevraagd om een tekening van de situatie. Het is hierbij belangrijk om duidelijk te schetsen wat er is gebeurd, en daarin ook aan te geven wie partij A en partij B is. Om het beeld te verduidelijken, is het altijd een aanrader om (meerdere) foto’s te maken van het ongeval. Op deze manier kunnen foto’s ook als bewijsmateriaal dienen in het geval dat partijen het niet met elkaar eens zijn.

#3 Vraag 12 & vraag 14 op het Europees schadeformulier

Belangrijk zijn vooral vraag 12 en vraag 14. Bij vraag 12 wordt gevraagd wat van toepassing was op jou en jouw voertuig op het moment van de aanrijding. Deze vraag is van groot belang om te bepalen wie aansprakelijk is voor de schade. Vul deze vraag daarom zo juist mogelijk in. Daarnaast kan je vraag 14 gebruiken voor alle overige informatie. Zijn beide partijen het bijvoorbeeld niet eens met de invulling van het schadeformulier? Dan kan je dit aangeven in vraag 14.

Europees schadeformulier direct downloaden

Het Europees schadeformulier is te downloaden via deze link. Heb je daarnaast nog vragen en/of wil je meer informatie? Bekijk dan de website van de ANWB.