Bandenspanning auto controleren
4 min. lezen

De juiste bandenspanning voor jouw auto

Eigenlijk moet je iedere maand de bandenspanning van jouw auto nakijken. Aangeraden wordt om dit ook voor iedere grote reis te doen. In Nederland rijdt 60% van de automobilisten met een te lage bandenspanning én zelfs 7% heeft een lekkende band zonder dat ze het door hebben. De juiste spanning is cruciaal voor comfort en veiligheid. Tenslotte is het ook nog beter voor het milieu. Genoeg redenen dus om de banden te controleren. We vertellen je hoe je dat heel eenvoudig doet.

Welke bandenspanning is correct voor mijn auto?

Bandenspanning is de overdruk die in de banden aanwezig is en waarmee de auto veilig rijdt en goed functioneert. Iedere autofabrikant geeft in de auto op een sticker aan met welke banden de auto is uitgerust en welke adviesspanning daarbij past. De sticker kun je vinden in een van de volgende plekken:

  • in de deurstijl van de bestuurder
  • binnenkant van de tankdop
  • achter de zonneklep
  • in het dashboardkastje

Als je de sticker niet kan vinden, dan kun je altijd kijken in het instructieboekje van jouw auto. Let op: de spanning staat nooit op de band zelf. Deze kan namelijk onder verschillende modellen auto’s worden gemonteerd.

In het voorbeeld onder wordt de adviesspanning gegeven in een tabel. Deze is vergelijkbaar met de tabel in jouw auto. Je kunt de sticker als volgt aflezen:

bandenspanning tabel
  1. Dit is de bandenmaat in breedte (mm) / hoogte (in % van de breedte) / R = diameter van de velg (in inch)
  2. De adviesspanning voor normaal gebruik; 1 tot 3 personen, weinig bagage en lage snelheid
  3. De adviesspanning bij hoge belasting; 3 of meer personen, veel bagage en hoge snelheid
  4. De eenheid van de druk in Bar / Psi / kPa

Zoals je ziet dienen de banden harder opgepompt te worden bij een zwaardere belasting in de auto. Door het gewicht neemt de druk toe op de band waardoor de oppervlakte van de band groter wordt op het wegdek. Het hogere gewicht dient gecompenseerd te worden met een hogere bandenspanning.

Per as is de spanning gelijk. Er kan wel verschil zijn in spanning tussen de voor- en achterwielen. Dit is ook zichtbaar in het voorbeeld. De juist informatie voor jouw auto vind je op de sticker of in het boekje.

 Hoe controleer het niveau van de bandenspanning?

Het wordt aangeraden om de bandenspanning iedere maand te controleren én voor iedere grote reis. Het advies is sowieso om dit minimaal een keer per jaar te doen bij het wisselen van zomer naar winterbanden. Heb je allseasonbanden? Controleer deze dan minimaal een keer per half jaar. 

Je kunt de bandenspanning op een aantal manieren controleren. 

  • Via de boordcomputer in het dashboard
  • Door een bandenspanningsmeter
  • Of bij een tankstation
  • Tijdens een beurt bij de garage

Als je zelf de spanning gaat controleren, houdt dan met de volgende punten rekening:

  • Bekijk de juiste spanning voor jouw auto in het boekje
  • Zorg dat de banden koud zijn
  • Per as moet de spanning gelijk zijn
  • De voor- en achteras mogen verschillen, kijk hiervoor in het boekje
  • Controleer of de ventieldopjes lekken
  • Bekijk ook direct het reservewiel

De bandenspanning op het juiste niveau brengen

Bij een tankstation kun je voor 50 cent direct de banden oppompen. Je kunt deze pompen meestal bij de iets grotere stations vinden. Je stelt de juiste spanning eenvoudig in op het apparaat. Draai vervolgens de ventielen van de banden af en zet de pomp op het ventiel. Zodra de correcte druk is bereikt klikt er een hoge toon. Voor het beste resultaat controleer je na enkele weken de druk en breng de banden, indien nodig, weer op het juiste niveau.

Voor de voorwielen ligt het juiste niveau vaak rond 2,0 Bar bij lichte belasting en 2,5 Bar bij zware belasting. De achterwielen kunnen meestal iets lagere druk hebben doordat de motor van de auto vaak voorin ligt. Hier is de aanbevolen druk tussen 1,8 Bar bij lichte belasting en 2,5 Bar bij zware belasting.

Voordelen van een goede bandenspanning

Voor alle soorten banden geldt dat een te lage of te hoge druk negatieve gevolgen heeft voor het rijgedrag. Een goede bandenspanning zorgt voor kostenbesparing, betere verkeersveiligheid en is ook nog een goed voor het milieu.

Kostenbesparing

Door de bandenspanning van jouw auto op het ideale niveau af te stellen bespaar je geld. Een juiste spanning zorgt namelijk voor een betere rolweerstand van de band. Hierdoor wordt er minder brandstof gebruik dan nodig. In een jaar kan dit al gauw een hele tankbeurt schelen. Tegenwoordig is dat zo € 50,-. Daarnaast zorgt een goede spanning voor minder slijtage. Dit betekent dat je langer kunt doen met dezelfde set. Ook dit levert jou geld op!

Verkeersveiligheid verbetert

Goed opgepompte banden zorgen voor beter contact met de weg. Aangezien dit de enige plaats is dat de auto de grond raakt, is dit zeer belangrijk. De juiste spanning zorgt voor meer grip en betere wegligging. Hiermee verbeter je de prestaties en dus ook de veiligheid van jouw auto. 

Goed voor het milieu

Zoals eerder aangegeven zorgt een juiste spanning voor een betere rolweerstand. Dit levert niet alleen minder brandstofgebruik op, maar ook minder CO2 uitstoot. Dit kan al gauw zo’n 40 kg schelen. Tenslotte hoef je minder vaak nieuwe banden te kopen!

Auto met goede spanning verkopen?

Ben je helemaal klaar met het opmeten van de bandenspanning van jouw auto? Wil je je auto graag zo snel mogelijk verkopen? Dan kun je je auto eenvoudig aanmelden bij ons. Wij zorgen dat je binnen 1 werkdag een vrijblijvend bod hebt op jouw auto. Bekijk hoe het werkt.

Auto weg achtergrond

Dit biedt niemand anders

NL

Ik weet mijn kenteken niet