Verkoop-familie-of-vrienden-DealKiezer-3
3 min. lezen

Auto verkopen, wat heb je nodig?

Stel je eens voor; je huidige auto is overbodig of je hebt een andere auto gekocht en wilt je huidige auto verkopen. Wat heb je dan allemaal nodig om je auto te kunnen verkopen? Wij van DealKiezer vertellen je in deze blog alles over zaken die je moet weten bij het verkopen van je auto.

Bepaal de verkoopwaarde van jouw auto

Om je auto te verkopen, moet je beginnen met het bepalen van een verkoopprijs van jouw auto. Lees onze blog over ‘Check de waarde van jouw auto’ voor meer informatie over het verschil tussen de dagwaarde en de verkoopprijzen van autobedrijven. Wanner je de auto zelf gaat verkopen, positioneer je jezelf tussen deze twee type prijzen in. Je kunt de auto namelijk niet zelf verkopen onder dezelfde condities als een autobedrijf, maar gaat wel zelf het verkooptraject aan.

Wat houdt de particuliere verkoopprijs in?

Doordat je het verkooptraject zelf aangaat en de auto zelf gaat verkopen, kan een particuliere verkoopprijs hoger zijn dan de dagwaarde. Echter wil dat niet zeggen dat de uiteindelijke opbrengst hoger is dan de dagwaarde. Het kan namelijk zo zijn dat er na de overdracht zaken ontstaan die tot extra kosten leiden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke gebreken die ontstaan die financieel gecompenseerd moeten worden. Dit kan ook een hoop gedoe met zich meebrengen.

Hoe kan ik mijn auto te koop aanbieden?

Je kunt je auto verkopen op websites zoals Marktplaats.nl, Autoscout24.nl, Autotrack.nl, Facebook.nl, Speurders.nl of Gaspedaal.nl. Je kunt op deze websites eenvoudig een advertentie aanmaken en foto’s toevoegen van de auto. Zorg ervoor dat je een eerlijke beschrijving van de auto geeft en duidelijke foto’s maakt die de interesse van autokopers wekken. Lees onze blog ‘4 fotografie tips om de kans op biedingen te vergroten‘ voor handige tips over het fotograferen van jouw auto.

Zorg ervoor dat je alle documenten bij de hand hebt

Wanneer je de auto hebt geadverteerd, is het belangrijk om alle documenten bij de hand te hebben die je nodig hebt bij een mogelijke verkoop. Wanneer je de auto verkoopt dient de auto over geschreven te worden op naam van de nieuwe eigenaar. Hiervoor heb je de kentekenpapieren nodig van de auto. Lees onze blog ‘Het overschrijven van je auto, hoe werkt dat?’ voor alle informatie over de kentekenpapieren van de auto.

Er komt iemand naar mijn auto kijken, waar moet ik op letten?

Wanneer er iemand op de verkoopadvertentie heeft gereageerd en wilt komen kijken naar de auto, moet je met een aantal zaken rekening houden. Zorg er allereerst voor dat de auto er netjes bijstaat en een verzorgde indruk geeft aan de autokoper. Daarnaast is het belangrijk om op een veilige plek af te spreken en om met iemand samen te zijn. Je weet namelijk maar nooit wie je aantreft. Wanneer de autokoper vraagt om een proefrit, is het belangrijk om een kopie van zijn rijbewijs te maken en zelf mee te rijden tijdens de proefrit. Zo ben je er zeker van dat de autokoper mag autorijden en verzekerd is bij een mogelijke schade.

De auto is verkocht, wat nu?

Zorg ervoor dat je na de overdracht een vrijwaring ontvangt waarop staat vermeld dat de auto van jouw naam af is. Daarnaast is het belangrijk om een verkoopovereenkomst op te stellen waarop alle gemaakte afspraken staan vermeld. Op de website van Autoscout24.nl kun je een gratis verkoopovereenkomst downloaden.

Gratis je auto verkopen via DealKiezer.nl

Ben je helemaal klaar met het alle verhalen over de mogelijke waarde van jouw auto en wil je deze het liefst zo snel mogelijk en zorgeloos verkopen? Dan kun je je auto eenvoudig aanmelden bij ons. Wij zorgen dat je binnen 1 werkdag een vrijblijvend bod hebt op jouw auto. Bekijk hoe het werkt.