Het overschrijven van je auto, hoe werkt dat?
In Nederland moet je bij de aankoop van een auto het kenteken op jouw naam laten zetten, dit heet overschrijven. Dit geldt ook voor een camper, motor en alle andere voertuigen. Op die manier kan de RDW registreren wie de eigenaar is van het auto. De RDW staat voor ‘Rijksdienst voor het Wegverkeer’ en verzorgt de registratie van gemotoriseerde auto en rijbewijzen. In deze blog vertellen we je waar je op allemaal op moet letten bij het overschrijven van een auto.
Het overschrijven van een auto
Online overschrijven met de DigiD app
Tegenwoordig kun je een auto online overschrijven middels je DigiD app met ID-Check. In de app kun je met de papieren van het auto en een geldige rijbewijs het auto eenvoudig overschrijven. De kosten hiervan bedragen €10,40. Direct na het overschrijven van het auto ontvang je een bevestiging van de RDW. In deze bevestiging staat het eerste deel van de tenaamstellingscode. De RDW stuurt vervolgens het kentekenbewijs met het tweede deel van de tenaamstellingscode de volgende werkdag op.
Overschrijven bij een PostNL punt
Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto over te schrijven bij een Post NL punt. Dit kun je doen bij jouw dichtstbijzijnde PostNL punt. Met de papieren van het auto en een geldig rijbewijs, wordt het auto direct op jouw naam overgeschreven. Ook bij deze manier van overschrijven bedragen de kosten €10,40.
Overschrijven bij een RDW-erkend bedrijf
Heb je een auto gekocht bij een RDW-erkend bedrijf? Dan kan het auto door het bedrijf op jouw naam worden overschreven. Het bedrijf heeft hiervoor een geldig rijbewijs nodig.
Direct na het overschrijven van het auto ontvang je een bevestiging van de RDW. In deze bevestiging staat het eerste deel van de tenaamstellingscode. De RDW stuurt vervolgens het kentekenbewijs met het tweede deel van de tenaamstellingscode de volgende werkdag op.
Wat heb je nodig voor het overschrijven van een auto?
Tenaamstellingscode en documentnummer
Na het overschrijven van een auto ontvang je een 9-cijferige tenaamstellingscode, bestaande uit twee delen. Deel één ontvang je direct na het overschrijven van een auto. Deel twee ontvang je de volgende werkdag per post, samen met de kentekencard. Het is belangrijk dat de 9-cijferige code veilig wordt bewaard, hiermee kan het voertuig namelijk samen de kentekencard worden overgeschreven. De kentekencard dien je bij de auto te bewaren. Ben je de tenaamstellingscode of kentekencard kwijt? Dan kun je deze bij de RDW opnieuw aanvragen.
Papieren kentekenbewijs
Tot 1 januari 2014 kregen alle auto een papieren kentekenbewijs. Wanneer je in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs, dien je het overschrijvingsbewijs te gebruiken bij het overschrijven van een auto. Het is van belang dat dit bewijs, ook wel deel drie genoemd, goed wordt opgeborgen. Deel één en twee dien je bij de auto te bewaren. Ben je het overschrijvingsbewijs kwijt? Dan kun je deze bij de RDW opnieuw aanvragen. Je krijgt dan een tenaamstellingscode met kentekencard toegestuurd ter vervanging van het papieren kentekenbewijs.
Geldig rijbewijs
Naast de kentekenpapieren van een auto, heb je een geldig rijbewijs nodig bij het overschrijven van een auto. Zorg ervoor dat je deze paraat hebt bij het overschrijven van een auto en dat dit een geldig document is.
Je auto verkopen?
Wil je je auto graag zo snel mogelijk verkopen? Dan kun je je auto eenvoudig aanmelden bij ons. Wij zorgen dat je binnen 1 werkdag een vrijblijvend bod hebt op jouw auto. Bekijk hoe het werkt.