Verkoop-familie-of-vrienden-DealKiezer-3
2 min. lezen

3 benodigdheden bij het online verkopen van je auto

Je hebt besloten om je auto online te verkopen en je hebt je zojuist ingeschreven bij een website die dit voor je kan verzorgen. Maar wat heb je nou eigenlijk allemaal nodig als je deze beslissing hebt gemaakt? Wij zetten het voor je op een rij.

Je hebt een auto na 2014 gekocht

Heb je je auto na 2014 gekocht, dit geldt voor de meeste mensen, dan heb je in ieder geval de volgende documenten nodig:

  1. Kentekencard: dit is het pasje waarop je kenteken en andere gegevens staan. Het pasje is net zo groot als je bankpas of identiteitskaart, dus past gemakkelijk in je portemonnee.
  2. Document met tenaamstellingscode: dit is een A4-papier, voorzien met RDW-logo en de tenaamstellingscode.
  3. Geldig legitmatiebewijs

Auto online verkopen die vóór 2014 is gekocht

Heb je je auto vóór 2014 gekocht, dan heb je, in plaats van de kentekencard, een papieren kentekenbewijs ontvangen bij aankoop van de auto. Deze heb je nodig als je je auto wilt verkopen en bevat technische gegevens over de auto, de tenaamstelling en overschrijvingsbewijs met meldcode. Je hebt alle drie de delen nodig om je auto te kunnen verkopen.

Overschrijven en vrijwaringsbewijs

Zodra de verkoop rond is, zal de koper van de auto naar het postkantoor moeten gaan om de auto over te laten schrijven. Het is altijd een goed idee om mee te gaan met de koper, om er zeker van te zijn dat de overschrijving ook echt plaatsvindt en jij dus niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Ook is het postkantoor een goede plek om de betaling van de auto te doen, omdat hier geld kan worden overgemaakt en eventueel contant geld gecontroleerd kan worden op echtheid. Wanneer de auto daadwerkelijk is overgeschreven op naam van de koper, ontvang je als verkoper het vrijwaringsbewijs. Dit dient als bewijs dat de auto niet meer in jouw bezit is.

Kentekencard of tenaamtellingscode kwijt?

Wanneer je niet (meer) beschikt over de kentekencard of tenaamstellingscode, kun je contact opnemen met de RDW. Zij kunnen je de documenten opnieuw opsturen, maar hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Bewaar de documenten dus goed, dit bespaart je een hoop gedoe! Wanneer je al deze documenten netjes bewaart, kost het weinig moeite om je auto online te verkopen!